EMILIJA PAKALNIŠKIENĖ (OLŠAUSKAITĖ)

A†A EMILIJA PAKALNIŠKIENĖ (OLŠAUSKAITĖ) mirė š. m. gruodžio 5 d. Springfield, Oregon.

Gimė 1920 m. spalio 1 d. Žeimių kaime, Salantų valsčiuje, Kazimiero ir Barboros (Andrijauskaitės) Olšauskų šeimoje. Iš vienuolikos vaikų ji paskutinė iškeliavo į amžinybę.

Gyveno Springfield, OR; Naperville, IL ir Čikagos Brighton Parko apylinkėje.

Amerikoje išgyveno 74 metus.

Nuliūdę liko: dukra Milda su vyru Šarūnu Landžiu; dukra Mirga su vyru Ramūnu Girniumi; sūnus Aleksandras su
žmona Josie; sūnus Aloyzas su žmona Daina; devyni anūkai ir keturiolika proanūkų bei gausi giminė Amerikoje, Vokietijoje ir Lietuvoje.

A. a. Emilija buvo a. a. Aleksandro Pakalniškio žmona.

Antrajam pasauliniam karui prasidėjus, 1944 m. Emilija su penkiais broliais paliko tėviškę, tikėdamiesi į Lietuvą sugrįžti. Gyveno Oldenburgo DP stovykloje, kur susipažino su Aleksandru ir už jo ištekėjo. Stovykloje gimė dukrytės Milda ir Mirga. 1949 m. šeima keliavo per Atlantą ir įsikūrė Čikagos Brighton Parko rajone, kur gimė sūnūs Aleksandras ir Aloyzas.

Emilija buvo aktyvi Vyčių organizacijos narė ir ilgus metus redagavo Vyčių skyrių „Draugo” laikraštyje, priklausė Vyčių chorui. Ji taip pat buvo Alvudo organizacijos narė, laikinai jai pirmininkavo. Su vyru Aleksandru palaikė Švč. M. Marijos Nekalto Prasidėjimo parapiją. Jiedu rūpestingai auklėjo vaikus lietuviškoje dvasioje.

Aleksandrui išėjus į pensiją, Emilija su vyru persikėlė į Naperville, arčiau sūnaus Aloyzo. Būdama 101 metų, su sūnumi persikėlė į Oregono valstiją.

Sužinojęs apie Emilijos mirtį, jos sūnėnas Reihardas Olschanski atsiuntė iš Vokietijos laišką:

„Emilija buvo žibanti žvaigždė Olšauskų/Pakalniškių padangėje. Aš manau, kad mūsų visų sąmonėje Emilija užėmė unikalią vietą, kurios niekas negalės užpildyti. Mums visiems užtruks daug laiko susigyventi su tuo…”

Emilija neturėjo sunkių ligų savo senatvėje ir galėjo ramiai užmigti amžinu miegu, laikoma už rankos anūkės Svajos ir sūnaus Aloyzo.

Sudiev, Mama. Sudiev, Babunyte.

Velionė bus pašarvota šeštadienį, gruodžio 16 d., nuo 9 val. ryto Pal. Jurgio Matulaičio misijoje, 14911 127th St., Lemont, IL, kurioje 10 val. ryto bus aukojamos šv. Mišios už jos sielą

Po Mišių velionė bus palaidota šv. Kazimiero kapinėse.

Nuoširdžiai kviečiame gimines, draugus ir pažįstamus dalyvauti šiose laidotuvėse.

Nuliūdusi šeima.

Laidot. direkt. – Donald Michael Petkus 800-994-7600, www.petkusfuneralhomes.com