Įveikę maratoną sportininkai bei jų gerbėjai susitiko ir šiltai pabendravo LR generaliniame konsulate Čikagoje. (Tado Raudžiaus ir Ritos Šuliauskaitės nuotraukos)

Maratono aistros ir džiaugsmai

Greičiausiai iš lietuvių Čikagos maratoną įveikė svečiai iš Lietuvos – šeimyninis Jurgitos ir Mariaus Turulių duetas.

Spalio 10 d., sekmadienį, visas Čikagos miesto centras vėl priklausė bėgimo mėgėjams – čia buvo surengtas tradicinis maratono bėgimas „Bank of America Chicago Marathon”. Nuo 1977 m. rengiamas ir didelio populiarumo tarp bėgikų sulaukęs Čikagos maratonas ir šiemet sukvietė visus bėgimo mylėtojus iš viso pasaulio. Jame dalyvavo ir gausi lietuvių bėgikų komanda. Kiekvienais metais bėgimu sportininkai pažymi Lietuvai svarbias sukaktis. Šių metų bėgimas buvo skirtas Pasaulio lietuviams.

Žmona aplenkė vyrą, tarp lyderių – ambasadorius

Greičiausiai 26.2 mylių (42 km) ilgio Čikagos maratono distanciją įveikė svečių iš Lietuvos, šeimyninis Jurgitos ir Mariaus Turulių duetas. Jie baigiamąją liniją kirto beveik „koja kojon” – pirmoji po 3 val. 29 min. ir 19 sek. atbėgo Jurgita, o vos po 2 sekundžių, įkandin savo žmonos, maratoną pabaigė ir Marius!

Trečias iš lietuvių komandos narių atbėgo Vic Juška (3:43:02 val.), o neilgai trukus liniją džiaugsmingai kirto Lietuvos ambasadorius Kanadoje Darius Skusevičius (3:53:59 val.). Po jo, kiti Čikagos maratoną įveikę lietuviai sportininkai išsirikiavo tokia tvarka: Rimvydas Bilevičius (3:59:07 val.), Mindaugas Smatauskas (4:14:42 val.), Rasa Džiugaitė (4:25:18 val.), Vytautas Laukaitis (4:32:35 val.), Ilona Dovidaitienė (4:42:42 val.), Vidmantas Ciunaitis (4:46:11 val.), jau net 19-tąjį maratoną nubėgusi Monika Jonuškevičiūtė (4:46:50 val.), Mindaugas Prišmontas (4:47:06 val.), vyriausias lietuvių komandos narys – 67 metų Algimantas Remeika (4:51:35 val.), drauge ta pačia sekundės dalimi atbėgę vyras ir žmona – Eugenijus ir Živilė Skibarkos (abiejų laikas vienodas – 4:55:50 val.), Saulius Zaukas (4:58:02 val.), Eglė Benešiūnaitė (5:00:59 val.), Linas Kelečius (5:01:19 val.), jau 14-tąjį maratoną įveikęs Artūras Juronis (5:15:00 val.), Robertas Lisauskas (5:24:00 val.) ir Gabriella Tymarskis (5:55:29 val.).

Geriausią rezultatą iš Čikagos lietuvių parodžiusiai Rasai Džiugaitei papildomų jėgų bėgant suteikė mamą bėgimo trasoje pasitikę vaikai.

Po maratono, nuo vidurdienio bėgikų sutiktuvės vyko LR generaliniame konsulate Čikagoje, kur sportininkų laukė apdovanojimai, sveikinimai, bendra nuotrauka, pabendravimas ir vaišės. Seniausios išeivijoje sporto organizacijos – ŠALFASS įsteigtus medalius visiems sportininkams įteikė naujoji generalinė konsulė Čikagoje Sigrida Mulevičienė. Ji padėkojo Čikagos lietuvių bėgimo klubui už iniciatyvą ir bendradarbiavimą telkiant lietuvių bėgikų komandą, organizuojant sirgalių punktą ir bėgikų sutiktuves.

17-toji mylia subūrė tautiečius

Kaip ir ankstesniuose maratonuose, lietuvius bėgikus ir vėl ėmėsi globoti LR generalinis konsulatas, kuris, kartu su Čikagos lietuvių bėgimo klubu, subūrė maratoną bėgsiančius lietuvius į vieną komandą bei pakvietė visus tautiečius 17-toje bėgimo mylioje susirinkti palaikyti bėgikus, bėgant išties nelengvą bėgimo trasą.

67 metų Algimantas Remeika dar kartą įrodė, kad amžius maratono bėgimui – ne riba.

Čikagos maratonas buvo įspūdingas ir įsimintinas tiek bėgikams, tiek juos palaikantiems. Kaip ir kiekvienais metais, mes, lietuviai, išsiskyrėme kelių milijonų žiūrovų minioje. Sirgalių, ankstyvą sekmadienio rytą atėjusių palydėti bėgikus, rankose netrūko lietuviškų trispalvių bei kitos atributikos.

Prie 17-tos maratono trasos mylios žymos (čia įsikūrusi PLB Lituanistikos katedra) susirinkę ištikimiausi bėgimo entuziastai lietuviai ypatingai karštai – mojuodami vėliavomis, dainomis ir skanduotėmis – palaikė ir papildomų jėgų suteikė kiekvienam pro juos prabėgančiam tautiečiui.

Per 2 dienas lietuvė įveikė 2 maratonus!

Čikagos maratone greičiausiai iš lietuvių komandos bėgusi Jurgita Turulienė neapsiribojo vien šiuo pasie­kimu ir jau kitą dieną dalyvavo žymiajame Bostono maratone. Energinga sportininkė įrodė, kad įveikti 2 maratonus per dvi dienas jai yra visiškai įgyvendinama užduotis, su kuria ji stebėtinai puikiai susidorojo. Bostono maratoną įveikusi per 3:44:56 val. J. Turulienė įsirašė savo pavardę į neoficialią Lietuvos bėgimo rekordų knygą – tapo pirmąja moterimi, per dvi dienas įveikusi ir Čikagos, ir Bostono maratonus!

Jurgita Turulienė (d.) per 2 dienas įveikė 2 – Čikagos ir Bostono – maratonus. Ji, kaip ir jos žemietė Rita Šuliauskaitė (k.) savo karjeroje jau įveikė 10 maratonų!

Džiaugdamasi savo pasiekimai maratono trasose Jurgita minėjo, kad jai labai patiko Bostono trasa ir, aišku, didžiulis bėgimo mėgėjų palaikymas, kuris sportininkę lydėjo bėgimo metu.

„Idėja nubėgti 2 maratonus per 2 dienas gimė, kai buvo paskelbtos ‘Didžiųjų Pasaulio Maratonų’ datos. Turėjau kvalifikaciją abiems – Čikagos ir Bostono maratonams, taigi nusprendžiau ruoštis šiam gyvenimo iššūkiui. Ir man pavyko!

Žinodama, kad Čikagos trasa lygi, tikėjausi bėgti greitai. Rytas išaušo gana šiltas bėgimui, bet mintimis buvau nusiteikusi įveikti mylią po mylios – greitai iki pabaigos. 17-oje mylioje daug papildomų jėgų suteikė šauni lietuvių palaikymo komanda. Tuomet ir finišas jau netoli. Nors bėgimo tempas kiek sulėtėjo, pavyko finišuoti greičiausiai, kiek esu bėgusi – per 3 val. 29 min. ir pasiekiau asmeninį rekordą.

Nusiteikimas bėgti antrą maratoną Bostone suteikė jėgų, atrodo net kojų neskaudėjo pabudus ryte. Kelionė į Hopkintoną neprailgo smagiai kalbant su lietuve bėgike Rita Šuliauskaite, su kuria vaikystėje esame bėgę kartu varžybose Alytuje.

Palaikymo iš tautiečių tikrai netrūko.

Buvau numačiusi bėgti Bostone ramiai, tačiau nuokalnės man suteikė sparnus, o įkalnės buvo mažesnės, nei tikėjausi. Tobulos oro sąlygos ir žiūrovų bei vyro Mariaus palaikymas suteikė jėgų stipriai finišuoti per 3 val. 44 min. Tai buvo jau 10 mano įveiktas maratonas! Svajonė įgyvendinta su kaupu!” – džiaugdamasi savo pasiekimais pasakojo du maratonus sėkmingai įveikusi J. Turulienė.

Bostone skambėjo šūksniai „Go Lithuania!”

Beje, Bostono maratono trasą sėkmingai įveikė (3:53:26 val.) ir Jurgitos vaikystės draugė iš Dzūkijos regiono – Rita Šuliauskaitė. Itin aktyviai Čikagos lietuvių bėgimo klubo narei šis įsimintinas maratonas taip pat buvo 10-tasis, kuriame buvo pasiekta finišo linija.

Itin greitas bėgimo trasoje buvo LR amba­sadorius Kanadoje Darius Skusevičius. Jį sveikina kolegė – konsulė S. Mulevičienė.

„Jau vien papult į Bostono maratoną nėra lengva, bet jį prabėgti yra dar sunkiau. Trasoje vyrauja labai daug įkalnių ir nuokalnių ir didžiausios jos ties 19–20 mylia. Tačiau yra viskas įveikiama, kai treniruojiesi ir to atkakliai sieki. Bėgimo atmosfera Bostone buvo labai gera, žmonės tuo gyvena, vieni kitus karštai palaiko!

Šis maratonas turbūt vienas iš labiausiai visus bėgikus sirgalių palaikančių maratonų. Negaliu suskaičiuot, kiek kartu girdėjau „Go Lithuania!!!” (gerbėjai skaitė užrašą ant marškinėlių). Ir tas kiekvienas šūksnis tave vis labiau nešė pirmyn. O kai įbėgau į Bostono centrinę gatvę ir pamačiau finišą, apėmė neapsakomas jausmas. Neįmanoma nuslėpti jaudulio – nors tai darau jau daug kartų (10-tas maratonas, iš jų du – Bostono), bet susigraudinu tik Bostone!…” – savo karštais įspūdžiais iš Bostono maratono trasos pasidalijo R. Šuliauskaitė.

Maratonų rekordininkai

Praėjusį sekmadienį vykusio „2021 Bank of America Chicago Marathon” absoliučiu nugalėtoju vyrų grupėje tapo Etiopijos bėgikas Seifu Tura (2:06:12 val.), o tarp moterų greičiausia buvo Ruth Chepngetich (2:22:31 val.). Nugalėtojams atiteko po 55 tūkst. dolerių piniginiai prizai.

Maratono sirgaliai.

Pasaulio maratono bėgimo rekordas priklauso Kenijos stajeriui Wilson Kipsang, kuris 2018 m. rugsėjo mėnesį 42 km 195 m distanciją Vokietijos sostinėje Berlyne nubėgo per 2 val., 1 min. bei 39 sek. Greičiausia maratono bėgikė tarp moterų yra taip pat Kenijos bėgikė Brigid Kosgei, kuri 2019 m. triumfavo Čikagos maratone, įveikdama jį per 2 val., 15 min. ir 25 sek.

Lietuvos vyrų maratono rekordas priklauso Česlovui Kundrotui, kuris 1997 m. spalio 26 d. Frankfrute nubėgo per 2:12:35 val. Geriausią rezultatą tarp moterų yra pasiekusi Živilė Balčiūnaitė – 2005 m. lapkričio 20 d. Tokijo maratone ji nubėgo per 2:25:15 val.

Įsimintinoje 17-toje mylioje visus bėgimo dalyvius pasitiko šauni ir triukšminga lietuvių palaikymo komanda.
Sėkmingai maratoną baigusį Saulių Zauką varžybų trasoje aktyviai palaikė gausi šeimos narių komanda.
Čikagos bėgimo klubo nariai su ŠALFASS medalius jiems įteikusia konsule S. Mulevičiene.
Bėgikai su iškovotais apdovanojimais.

Straipsnis skelbtas laikraštyje „Draugas” (2021-ųjų m. Spalio 14 d. numeryje, Vol. CXII NR. 81)